Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Ustvarjamo mesto priložnosti


Skrbimo za čisto okolje


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Smo ugledno športno središče


Prizadevamo si za sožitje generacij


Živimo urbano v sožitju z naravo


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Prisluhnemo občankam in občanom


Poučna pot Blata Mlake pri Radomljah

Desno od ceste med Radomljami in Rovami, kjer gozd prevladuje nad gosto poseljeno in intenzivno obdelano pokrajino, se razprostira močvirni svet Blat in Mlak. Na območju poplavnega gozda črne jelše prepletenega z zaraščajočimi se mokrotnimi travniki in ostanki poplavnih dobovih gozdov, ki leži le nekaj višinskih metrov nižje od okoliške ravnice, piše svojo zgodbo potok Rovščica…

Dober kilometer in pol dolga uhojena steza vas bo od ribiške koče ob ribniku Črnelo popeljala mimo poplavnega jelševega loga do njene struge. Ob poti lahko opazujete, kako tesno je voda povezana z živim svetom in kako soustvarja njegovo podobo. Pozimi nam pričara sliko pokrajine, vklenjene v led, spomladi spremeni poplavljene predele v cvetoče poljane zvončkov, dišeče po čemažu, poleti v pestro gosto zelenje, polno komarjev. Nekaj metrov višje vstopite v bukov in borov gozd, ki nosita močan pečat človekovega naprezanja po prilagajanju okolja le sebi v prid in korist. V bližnji okolici opazimo sledove opekarništva. Pot se skleni pri ribniku Černelo v katerem si še dandanes vzgajamo priboljške in kjer iščemo vsakodnevni oddih.

Blatta (danes blata) je ledinsko ime za nekdaj enega večjih travnikov v okolici Radomelj, katerega predel južno od vasi Rova so domačini kasneje poimenovali tudi Mlake.

Vabimo vas na obisk v gozd na Dobravah in k potoku Rovščica, kjer bomo vsak trenutek drugače občudovali zgodbo o Blatah in Mlakah. 

Preko spodnje povezave lahko dostopate do vodnika in zloženke poučna okoljska pot Blata Mlake pri Radomljah. • Vodnik Blata Mlake
  vrsta datoteke: .pdf, velikost datoteke: 6416.21kb
 • Zloženka Blata Mlake
  vrsta datoteke: .pdf, velikost datoteke: 1910.49kb
 • ** Portable Document Format (PDF) je uveljavljeni za elektronsko distribucijo založniškega gradiva. Vse, kar potrebujemo, je program, ki tak zapis pozna; denimo Adobe® Acrobat Reader, ki je za uporabnike na voljo zastonj.
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si