Skrbimo za čisto okolje


Prisluhnemo občankam in občanom


Ustvarjamo mesto priložnosti


Smo ugledno športno središče


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Živimo urbano v sožitju z naravo


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Prizadevamo si za sožitje generacij


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Odprtje razstave Naše tovarne, naš ponos - Industrijska dediščina Gorenjske

Vljudno Vas vabimo vas na odprtje skupne razstave gorenjskih muzejev

NAŠE TOVARNE, NAŠ PONOS
INDUSTRIJSKA DEDIŠČINA GORENJSKE,
ki bo v sredo, 16. novembra 2016 ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju Domžale, Kajuhova 5.
Razstavo bo slavnostno odprl župan Občine Domžale, Toni Dragar.
Razstava bo na ogled do 30. decembra.
 
Sedem gorenjskih muzejev se je združilo v novem projektu, katerega rezultat ni le skupinska razstava o gorenjski industrijski dediščini s predstavitvijo poglavitnih gorenjskih tovarn, temveč tudi medsebojno sodelovanje in izmenjava bogatega gradiva tega vsebinskega področja. Skupinska razstava Naše tovarne, naš ponos bo potovala po glavnih gorenjskih mestih in se jeseni oglasila tudi v Domžalah. Koordinator projekta je Gorenjski muzej Kranj, poleg našega muzeja, ki deluje v okviru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, pa so sodelujoči še Loški muzej Škofja Loka, Gornjesavski muzej Jesenice, Medobčinski muzej Kamnik, Muzeji radovljiške občine in Tržiški muzej.
Na razstavi so v besedi, sliki in s predmeti predstavljene izbrane tovarne iz sedmih področij Gorenjske, ki so jo na svojstven način zaznamovale skozi desetletja industrijskega razvoja. Njihov časovni, krajevni in družbeni prikaz smo ujeli v kratkem filmu ter v tiskanem katalogu, kjer so poleg opisov izbranih gorenjskih tovarn objavljeni seznami gorenjskih industrijskih podjetij po posameznih gospodarskih panogah.
 
Življenje današnje Gorenjske v veliki meri opredeljuje njena industrijsko preteklost. Industrija je bila nosilka in usmerjevalka, ne le gospodarskega, ampak vsesplošnega razvoja gorenjske pokrajine v preteklem stoletju. Tovarne z visokimi dimniki in velikimi proizvodnimi halami so spremenile izgled krajine in način življenja njenih prebivalcev. Med izdelki, ki pričajo o ustvarjalnosti in dosežkih gorenjskega človeka, je bilo nekaj izjemno uspešnih zgodb, ki so prerasle v mednarodno uveljavljene blagovne znamke. Vendar so se na prehodu v dobo novih tehnologij in tržnih zakonitosti ustavili stroji v marsikateri gorenjski tovarni. Podjetja, ki so bogato tradicijo znala nadgraditi z novimi znanji in inovativnostjo, tudi danes ostajajo nosilci gorenjskega gospodarstva. 
 
V vseh gorenjskih muzejih zbiramo in ohranjamo materialne dokaze bogate in raznovrstne industrijske dediščine pokrajine od Mojstrane do Domžal, od Škofje Loke do Kamnika. Sledimo razvoju industrije od prvih obratov z nekaj zaposlenimi, ki so sprva le delno vključevali strojno proizvodnjo, do velikih industrijskih gigantov, ki so dajali delo več tisoč delavcem in so imeli velik pomen v vseslovenskem merilu. Ob zatonu industrijske dobe s časovnim odmikom vedno bolj prepoznavamo izjemen pomen vrhuncev razvoja gorenjske industrije za tedanji čas in še pomembneje, pomen desetletja trajajočih procesov industrializacije, ki se s številnimi dolgoročnimi posledicami kažejo v sodobnem prostoru Gorenjske. 

Vir: Sporočilo za medije, Kulturni dom Franca Bernika
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si