Smo ugledno športno središče


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Prisluhnemo občankam in občanom


Živimo urbano v sožitju z naravo


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Prizadevamo si za sožitje generacij


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Ustvarjamo mesto priložnosti


Skrbimo za čisto okolje


Praznični koncert Godbe Domžale ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletnih praznikih

Domovina je dom, košček sveta, ki ga vedno nosimo v srcu

Godba Domžale, ki skupaj z Občino Domžale vsako leto v dneh pred novim letom pripravi praznični koncert ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletnih praznikih, se prav ob vsakem nastopu lahko pohvali s številnimi obiskovalci in obiskovalkami, ki vedno radi prisluhnejo eni najboljših tovrstnih glasbenih skupin v Sloveniji. Tudi ob tokratnem koncertu  je bila Športna dvorana Domžale napolnjena kot že dogo ne, saj je bilo potrebno odpreti celo tribune v »prvem« nadstropju. Obiskovalce je zanesljivo pritegnil pester program Godbe Domžale pod vodstvom Damjana Tomažina, marsikoga pa tudi napovedan gost Alfi Nipič,  muzikant z veliko začetnico, katerega Silvestrski poljub je obvezni del programa prav vseh novoletnih prireditev že od leta 1971.
Prvi del slovesnega kulturnega dogodka je bil namenjen obeležitvi praznika dneva samostojnosti in enotnosti, o katerem je po slovenski himni spregovorila podžupanja Občine Domžale Renata Kosec in med drugim na začetku o prazniku povedala, da je, kot je zapisal pesnik:   domovina ena, nam vsem dodeljena. Domovina je dom, košček sveta, ki ga vedno nosimo v srcu in kamor se vedno znova vračamo, domovina je varno zavetje, a le takrat, ko je to država vseh nas, skupnost, v kateri vsak posameznik lahko živi svoje polno, svobodno življenje....  »S to miselnostjo in s temi besedami v srcih smo odšli na volišča leta 1990 in z odločnim DA odgovorili na plebiscitno vprašanje: Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?  Vedeli smo, da gre za zgodovinsko odločitev, katere del smo tudi mi in bo pomembna osnova naše prihodnosti, pa tudi prihodnosti naših otrok in vnukov. Tisti dan smo Slovenci in Slovenke izkazali enotnost, trdno odločenost in pogum, da uresničimo sanje in hrepenenja mnogih, da ustanovimo lastno državo. Odločili smo, da želimo svojo državo in tudi, kakšni naj bodo temelji nove, samostojne Slovenije – država naj bo pravna, socialna, temelji naj na demokratičnem političnem sistemu ter na spoštovanju ljudi – njihovega dostojanstva, pravic in svoboščin.« 
Prisotne je spomnila, da je minilo 26 let od tiste decembrske nedelje in se v imenu vseh vprašala: kakšna je naša prehojena pot? Smo še enotni? Je v nas še tista odločnost, katero smo imeli tedaj in smo jo s ponosom pokazali celotni mednarodni skupnosti - ali živimo zgolj eden mimo drugega, usmerjeni v lastne interese in doseganje svojih ciljev? Lahko sploh še vidimo sočloveka, ljudi, ki so v hudi stiski, ki se vsakodnevno soočajo s težavami, kako naj pripravijo dostojno kosilo, zagotovijo svojim otrokom primerna oblačila, poravnajo mesečne obveznosti, zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo? Je v naši državi še prostor za posluh, pomoč, pravičnost, strpnost, resnicoljubnost in poštenost?
In na postavljena vprašanja odgovorila: »Država je krenila po drugačni poti, kot smo si jo zamislili vsi Slovenci. Državna vrata so se začela počasi zapirati in za njimi, daleč stran od nas vseh - državljanov in državljank, so se sklepali dogovori, opravljali razgovori in sprejemale odločitve, ki vedno bolj krhajo vrednostne temelje naše družbe in države. Ne glede na vse, vseeno menim, da še imamo možnosti, da uredimo, popravimo in izboljšamo stanje v naši družbi in državi. Najti moramo le pravo pot, voljo in pogum, tako kot leta 1990, ko smo odločno in ponosno povedali, kaj si želimo!«
Nato je del besed namenila tudi občini, ki se s poštenim delom trudi za stalno izboljševanje  življenja vseh, za  spoštovanje in negovanje medčloveških odnosov, za dialog, reševanje problemov in stisk naših občank in občanov ter na tak način ter tako ohranja povezanost ter ustvarja skupnost za vse, občino, v kateri je pomemben vsak izmed občanov.  Ob predstavitvi povezanosti, enotnosti in dobrega dela je posebej pohvalila Godba Domžale, saj se prav ob njenem igranju vedno znova učimo, kako pomembno je delati oziroma igrati skupaj, saj le tako lahko ustvarjajo tako vrhunske glasbene stvaritve. Godbenikom in godbenicam ter dirigentu Damjanu Tomažinu je zaželela še mnogo ustvarjalnih trenutkov, veselja pri igranju ter veliko uspešnih nastopov, domovini  veliko enotnosti in miru. Ob iskreni čestitki ob dnevu samostojnosti in enotnosti je v letu 2017 vsem zaželela vse najboljše in najlepše, polno zdravja, osebne sreče in zadovoljstva, hkrati pa vsem nam občini zaželela, da ostanemo občina s srcem, ki ustvarja prostor zadovoljnih ljudi! 
Sledile so olimpijske fanfare, ki so poudarile svečanost večera ter povezovalec Milan Mandeljc, ki se je  prelevil v Romea ter z njegovimi besedami, del pa jih je dodal sam, najavil romantično glasbo iz baleta Romeo in Julija Sergeja. S. Prokofjeva. Nato smo zaploskali Leni Zupan Oberwalder, junakinji mjuzikla Annie, ki že več mesecev navdušuje obiskovalce  v Kulturnem domu Radomlje v izvedbi KD Mlin in Ihan ter Godbe Domžale. Sledila je priredba znane Avsenikove Gozdovi v mesečini, ki jo je jubilant Tomaž Habe naslovil Godovi oj gozdovi, Alfi Nipič pa nas je najprej navdušil z Bog te živi ter nas spomnil, da bi lahko bili  večkrat skupaj, predvsem pa - res lepo je živet, bog te živi še sto let..., Sledila je Poljane dom prelepih dni ter še dve tuji super izvedeni skladbi, po katerih  je prišel na vrsto Štajerc, pri katerem mu je pomagala vse dvorana in nato višek  - Silvestrski poljub, ki so si ga želeli vsi obiskovalci in ga kasneje tudi akapela zapeli. Nepozabno, bi lahko rekli, tako zaradi čudovitega koncerta, ki se je zaključil s tradicionalnim maršem Hradetckega, ob katerem so nam godbeniki voščili srečno novo leto. 
To je bil koncert, kakršnih si še želimo.  Vsi sodelujoči so  resnično lepo povezali dogodka, katerima je bil koncert Domžalske godbe namenjen: obiskovalce so spomnili na potrebo po ljubezni do domovine in občine, po samostojnosti in enotnosti, hkrati pa  jim z vrhunsko izvedeno glasbo zaželeli srečno po stezah leta 2017.  
 
Slavnostni dvig zastave ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Na državni praznik je pol ure pred koncertom Godbe Domžale v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale potekal slavnostni dvig slovenske zastave ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti. Veterani so v spremstvu praporščakov prinesli zastavo od paviljona do spomenika ter jo slavnostno dvignili.
Dogodek v parku je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale.. Slavnostni govornik je bil predsednik pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo, stotnik Janez Gregorič. 
 
Foto: Vido Repanšek

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si