Ustvarjamo mesto priložnosti


Smo ugledno športno središče


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Živimo urbano v sožitju z naravo


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Prizadevamo si za sožitje generacij


Prisluhnemo občankam in občanom


Skrbimo za čisto okolje


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Na Občini Domžale obujamo slovenski običaj prihoda kolednikov

Danes, 6. januarja 2016, praznujemo praznik Sveti trije kralji. Po starem slovenskem običaju so na Občino Domžale prišli koledniki – otroci iz vrtca Dominik Savio in podžupanji mag. Renati Kosec zapeli pesmico.

Sveti trije kralji je krščanski praznik, ki se vsako leto 6. januarja praznuje v spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku. Na Urad župana so prispeli trije kralji, zvezdonosec, angelček in drugi koledniki ter vzgojiteljice. Otroci so podžupanji mag. Renati Kosec zapeli koledniško pesem, vzgojiteljice pa so zaželel veliko blagoslova in vse dobro v letu 2017. Nato so nad vrata podžupanjine pisarne nalepile nalepko za tekoče leto 20+G+M+B+17. Podžupanja Renata pa je tudi izročila zbrane darove, ki so namenjeni za misijone v Afriki. ZA otroke smo pripravili tudi majhna darilca. 
 
Gre za običaj, ki ni znan le v Sloveniji, temveč tudi po mnogih drugih evropskih državah. Okoli praznika Svetih treh kraljev, oz. Gospodovega razglašenja, po hišah hodijo skupine kolednikov, zvezdonosec in sv. trije kralji, ki pojejo značilne koledniške pesmi, oznanjajo veselo vest, da se je v Betlehemu rodil Kristus (gr. Odrešenik) in v današnjem času zbirajo darove za potrebe misijonov. Sveto pismo pripoveduje, da so modri prinesli dragocene darove zlata, kadila in mire, tako koledniki simbolično vabijo k darovanju tudi druge ljudi.
 
Urad župana 
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si