Živimo urbano v sožitju z naravo


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Ustvarjamo mesto priložnosti


Prisluhnemo občankam in občanom


Smo ugledno športno središče


Prizadevamo si za sožitje generacij


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Skrbimo za čisto okolje


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Dva jubilejna koncerta v počastitev rojstnega dneva dr. Tomaža Habeta

V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah sta v nedeljo, 29. januarja 2017, v popoldanskih in večernih urah potekala jubilejna koncerta v počastitev 70-letnice izjemnega domžalskega glasbenega ustvarjalca in poustvarjalca, violinista in dirigenta, avtorja učbenikov, glasbenega pedagoga številnih uspešnih glasbenikov, mentorja in sopotnika ter vsestranskega ustvarjalca, ki je od rojstva zapisan in predan glasbi, profesorja Tomaža Habeta.

Zato ne preseneča, da je jubilejni koncert moral izzveneti dvakrat. Prvič ob 17. uri in drugič ob 19.30 uri. Koncert je bil nabit z čustvi ter radostjo izvajalcev, da so lahko sodelovali na koncertu ter izvajali glasbo tako pomembnega moža, kot je prof. Tomaž Habe. Koncert ob 70-letnici skladatelja, glasbenega pedagoga, violinista in dirigenta prof. Tomaža Habeta je odprl Matej Primožič, vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Domžale s pozdravnim nagovorom. Jubilanta in vse prisotne je z nagovorom pozdravila tudi podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, ki je dejala: 
Dlje časa sem razmišljala o današnjem slavnostnem, jubilejnem dogodku, predvsem o tem, kaj sploh lahko še povem o gospodu Habetu, o človeku, ki je izjemen, ki v sebi nosi številne talente in katerega pozna širno občinstvo. Dobro poznamo vaše delo, prispevke na glasbenem področju, mnoge nagrade in visoka priznanja, ki ste jih prejeli za svoje delo. Radi spremljamo vaše ideje, ki vas navdušujejo in ženejo naprej, željo po ustvarjanju, ki je vedno bolj živa, opazna so vaša prizadevanja, da smo povezani, da medsebojno sodelujemo in se dopolnjujemo, da pozitivno gledamo na stvari, na življenje in še bi lahko naštevala. 
V svojem življenju ste naredili mnoge odločne korake tako na kulturnem področju kot tudi družbenem, zato ste učitelj vsem nam, saj vedno znova dokazujete, da obstajajo poti, na katerih lahko uresničimo svoje želje in ideje. Potrebujemo le pogum in moč, da sledimo svojim sanjam. 
 
Pogovor z jubilantom prof. Tomažem Habetom je vodila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Rdeča nit dogajanja se je vrtela ob jubilantovih delih, ki jih je napisal za otroške in odrasle zbore, za orkestre in godbe, s katerimi tudi uspešno sodeluje. Za svoje obsežno skladateljsko delo, njegov glasbeni opus obsega več kot 350 del, je prejel Kozinovo nagrado. Občina Domžale mu je za njegovo ustvarjalno delo podelila zlato občinsko priznanje. Med pogovorom se je na platnu z video projekcijo, za katero je poskrbel Jure Matičič, zavrtelo po nekaj slik na vsako temo, ki jo je odlično vodila Cveta Zalokar.
 
Na jubilejnem koncertu so obiskovalci uživali ob izvajanju glasbe. Prvi je natopil Pevski zbor Osnovne šole Dob z zborovodkinjo Karmen Banko, ob spremljavi Tomaža Pirnata na klavirju. Sledil je nastop učencev in pedagogov Glasbene šole Domžale. Suito - V gozdu je na flavto zaigrala Ajda Kričaj, na klavirju pa jo je spremljal Miha Nagode, mentorica pa je Andreja Marčun. Španski ples so na saksofonih zaigrali Teja Komar in Helena Per, Aleksander Simionov je popestril skladbo s kastanjetami, na klavirju pa jih je spremljal Jože Smrekar. Sledil je skupni nastop Komornega orkestra Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik ter Pevskega zbora Osnovne šole Dob, ki so izvedli Pesem Moj prijatelj Piki Jakob. Solistka je bila učenka Vita Jesenovec, dirigent pa Slaven Kulenovič. Nato sta skupaj nastopila Komorni orkester Simfonični orkester Domžale-Kamnik in Godalni kvintet Avšič. Obiskovalce so ob dirigentu Slavenu Kulenoviću navdušili Matej in Ana Avšič na violini, Špela Pirnat na violi, Peter Avšič na violončelu ter Janez Avšič na kontrabasu. "List iz spominske knjige" je ob spremljavi Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik na oboo odigral Žan Avbelj.
V nadaljevanju je obiskovalce navdušil Komorni zbor Limbar iz Moravč, ki je najprej v moški sestavi zatem pa v mešani sestavi pod vodstvom dirigenta Tomaža Pirnata popeljal po slovenskih pokrajinah. Ker prof. Tomaž Habe sklada tudi za godbe po Sloveniji, seveda ni šlo tudi brez Godbe Domžale. Tako se je koncerta udeležil Trobilni ansambel Godbe Domžale pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina, ki je izvedel odlično skladbo prof. Tomaža Habeta o Lipicancih z naslovom Vandrovec. Profesor Tomaž Habe je seveda vsem solistom osebno čestital s stiskom roke po vsaki končani skladbi.
 
Koncert Habetovih skladb in priredb, ki so jih ob njegovem pomembnem življenjskem jubileju izvajala številna glasbena kulturna društva, so bila najlepše darilo in zahvala ob njegovem jubileju. Po koncu programa so predstavniki organizacij in društev čestitali jubilantu.
 
Jubilejni koncert je potekal v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale in Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in pod pokroviteljstvom Občine Domžale.
 
Čestitkam ob 70 letnici prof. Tomaža Habeta se pridružujemo tudi na Občini Domžale!
 
Besedilo: Domzalec.si
Foto: Vido Repanšek
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si