Skrbimo za čisto okolje


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Ustvarjamo mesto priložnosti


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Živimo urbano v sožitju z naravo


Prisluhnemo občankam in občanom


Smo ugledno športno središče


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Prizadevamo si za sožitje generacij


Na obzorju: 11. festival gorniškega filma

Konec februarja bodo vse poti ljubiteljev gora vodile na 11. festival gorniškega filma, ki bo letos v Ljubljani, Domžalah, Celju, Novi Gorici in Mojstrani.

Med 20. in 26. februarjem 2017 bo za pustolovske duše, zaljubljene v navpičnico, naravo in svobodo, na ogled 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi, šest izjemnih zgodb bodo z obiskovalci festivala podelili tudi predavatelji.
 
Najbolj uveljavljeni slovenski gorniški festival, tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF), že od leta 2007 zanosno prinaša v dolino gore na velikem platnu. V štirih kategorijah – alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura – bo v svoji 11. izvedbi gledalcem ponudil 43 filmov v tekmovalnem programu z vseh koncev sveta, številnih že nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini; na ogled bo tudi retrospektivni film Sfinga (1983).
 
V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kulturnem domu Nova Gorica in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani se med 20. in 26. februarjem obeta ves teden navdihujočih zgodb posameznikov, ki prestopajo meje mogočega, iskrenih pripovedi osvajalcev nekoristnega sveta, osupljivih podob narave, vratolomnih pustolovščin, srečanj s sabo in ganljivih trenutkov, ki bodo gledalce spremljali še dolgo po tem, ko bo padel festivalski zastor.
 
Filme bo ocenjevala tričlanska mednarodna žirija: urednica, scenaristka in TV-ustvarjalka Aleša Valič, raziskovalec gorske kulture Marco Ribetti iz torinskega gorniškega muzeja ter plezalka, publicistka in predavateljica Martina Čufar Potard.
 
Filmskim zgodbam osupljivih zmag in nepopravljivih porazov se pridružujejo tudi predavanja zvenečih imen iz Slovenije in tujine. V Ljubljani bodo predavali mojstrica navpičnice Martina Čufar Potard, nekdaj prva dama slovenskega športnega plezanja, danes plezalna mama z jeklenimi prsti; najuspešnejši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, ki je svoje meje preizkusil tudi v večraztežajnih smereh in smereh nad vodo; avstrijski vrhunski alpinist in filmski ustvarjalec Robert Schauer, med čigar dosežki izstopata prvi avstrijski vzpon na Everest in prvenstvena (do danes še neponovljena) smer prek zahodne stene Gašerbruma IV leta 1985 s poljskim soplezalcem Voytekom Kurtyko; mit italijanske alpinistične legende prve polovice 20. stoletja Emilia Comicija, ki je zaslovel s plezanjem v Dolomitih, pomemben pečat pa pustil tudi v slovenskih stenah, bo odstrl Tržačan Jernej Šček. V Novi Gorici bo svojo zgodbo predstavila vrhunska italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, ki sta se skupaj povzpela na trinajst osemtisočakov, vmes pa premagala petnajstega – Romanovo bolezen, v Mojstrani pa bo Kamničan Janez Volkar spregovoril o alpinistični odpravi na afganistanski sedemtisočak Nošak pred 40 leti.
 
Vse o 11. festivalu gorniškega filma najdete na spletni strani www.gorniski.si.
 
Foto: Društvo za gorsko kulturo
 
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si