Prizadevamo si za sožitje generacij


Smo ugledno športno središče


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Živimo urbano v sožitju z naravo


Skrbimo za čisto okolje


Prisluhnemo občankam in občanom


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Ustvarjamo mesto priložnosti


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Poslanica podžupanje mag. Renate Kosec ob svetovnem dnevu gozdov in svetovnem dnevu voda

Danes in včeraj praznujemo dva prav posebna praznika – 21. marec je namreč svetovni dan gozdov in 22. marec svetovni dan voda. Verjetno ni naključje, da sta ta praznika drug za drugim glede na povezanost gozdov z vodo in obratno. Slovenija je država, kjer imamo izjemno veliko gozdov in tudi veliko rek ter izvirov. Lahko rečem, da smo Slovenci zelo zadovoljni narod, saj nas je narava bogato obdarila. Vendar pa nisem prepričana, če vedno dovolj cenimo in spoštujemo ta dva velika darova, ki smo ju prejeli. Zato je prav, da smo na svetovni ravni običajna dneva spremenili v praznika in se tako vsaj občasno spomnimo, da darov ne jemljemo samoumevno.

 

Tudi Občina Domžale je bogato obdarjena z naravnimi danostmi. Naša tako imenovana zelena os, Kamniška Bistrica, je resnično pravo darilo. Prav zato se na Občini Domžale trudimo razvijati pešpot ob reki. Z veseljem spremljam, kako se je v zadnjih letih ta pešpot spremenila v pravo rekreativno os, kjer občani preživljamo svoj prosti čas. Vendar pa ne smemo pozabiti, voda ni le dar, temveč včasih predstavlja človeku nevarnost. S tem mislim predvsem na poplave, ki so v 90. letih prizadejale velike škode na našem območju. Zato se zavzeto zavzemamo za preventivne akcije in redno izvajamo protipoplavne ukrepe. Samo v letošnjem proračunu smo za slednje ukrepe namenili dobrih 300 000 € (tekoče investicije, novogradnje in študije). Da pa resnično spoštujemo naravo, smo pokazali z velikim evropskim projektom nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik. Spoštovanje vode namreč pomeni, da jo sicer uporabljamo v svoje namene, pa vendar pazimo v kakšnem stanju jo vrnemo nazaj v naravo. Za zadnje pa naj omenimo še vsakoletne investicije v vodovodne cevi, ki jih izvaja Občina Domžale in tako skrbi da je naša infrastruktura v najboljšem stanju ter da občani dobimo v svoje domove kvalitetno vodo. 
 
Včerajšnji dan pa je bil namenjen gozdovom, ki jih lahko po naši občini najdemo kar veliko na vseh štirih smereh neba. Omenila bi tako le tisti osrednji, če lahko rečem kar mestni gozd – Šumberk. Župan Toni Dragar je imenoval Komisijo za Šumberk, ki je bila pred leti že zelo dejavna in uspešna. Kot predsednica te komisije si želim predvsem, da bi v bližnji prihodnosti uspeli dvigniti nivo že obstoječe trim steze. Ponovno bi radi spodbudili okoliške šole, da uporabijo vodnik po Šumberku in da vsi naši otroci spoznajo lisičkino pot - vodnik najdete tukaj. Prav tako je naša velika želja zavarovati gozd pred nevarnimi škodljivci, urediti druge vrste rekreativnih poti in na vrhu zgraditi razgledni stolp. 
Narava nam je podarila darove, na nas pa je, da jih ohranjamo in v njih investiramo. Želim vam, da se danes ustavite in za trenutek uživate v darovih narave – pa naj bo to na rekreacijski poti ob Kamniški Bistrici, morda na novem delu poti ob Rači, morda na Šumberku ali pa morda v drugem zelenem kotičku naše občine.
 
Lep dan vam želim,
podžupanja mag. Renata Kosec
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si