Ustvarjamo mesto priložnosti


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Skrbimo za čisto okolje


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Prisluhnemo občankam in občanom


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Živimo urbano v sožitju z naravo


Smo ugledno športno središče


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Prizadevamo si za sožitje generacij


Nasveti za večjo varnost motoristov na cestah

Pomladno sonce in ugodne temperature kar vabijo voznike enoslednih motornih vozil, da po dolgi zimi preizkusijo svoje »jeklene konjičke«. Pri tem policisti svetujejo, da bodite pri vožnji izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa prilagodite razmeram na cesti.

To velja še zlasti spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Motoristi naj se poleg tega tudi zavedajo, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta.
 
V letu 2016 so policisti na območju Policijske postaje Domžale obravnavali 16 prometnih nesreč (leto pred tem 11) v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih motornih vozil. V teh prometnih nesrečah sta bila 2 motorista hudo telesno poškodovana (leto pred tem 3), 12 motoristov je bilo lahko telesno poškodovanih (leto pred tem 7). Prav tako so obravnavali eno prometno nesrečo z udeležbo voznika trikolesa, kateri je zaradi posledic prometne nesreče izgubil življenje. Od šestnajstih obravnavanih prometnih nesreč v letu 2016 so vozniki enoslednih motornih vozil povzročili kar šest prometnih nesreč. 
 
Da pa bi bilo teh nesreč čim manj, policisti vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujejo:
 
Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte. 
Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. 
Ne pozabite na oblačila s ščitniki. 
Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih. 
Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik. 
Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet. 
Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah. 
Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku). 
Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več. 
Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti. 
Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.
 
Prav tako policisti svetujejo voznikom drugih vozil (osebnih in tovornih), naj vozijo previdno, pri čemer naj bodo pozorni tudi na motoriste, saj jih bo s prihajajočimi toplejšimi dnevi na cestah vse več.  
 
Pripravil: Blaž Vidic, pomočnik komandirja PP Domžale, policijski inšpektor specialist III
 

 • 20170327_Sporočilo_za_medije_motoristi
  vrsta datoteke: .docx, velikost datoteke: 14.88kb
 • ** Portable Document Format (PDF) je uveljavljeni za elektronsko distribucijo založniškega gradiva. Vse, kar potrebujemo, je program, ki tak zapis pozna; denimo Adobe® Acrobat Reader, ki je za uporabnike na voljo zastonj.
 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si