Prizadevamo si za sožitje generacij


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Skrbimo za čisto okolje


Smo ugledno športno središče


Živimo urbano v sožitju z naravo


Ustvarjamo mesto priložnosti


Prisluhnemo občankam in občanom


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Zdravje v občini Domžale 2017

Okolje v katerem ljudje bivamo in delamo pomembno vpliva na naše zdravje, zato se zavedamo, da je potrebno že na lokalni ravni prispevati k dobremu zdravju vseh prebivalcev.

V oktobru 2016 je Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal publikacije Zdravje v občini, kjer so prvič prikazali izbrane kazalnike zdravja na ravni občin. Na nivoju celotne Slovenije novi podatki kažejo, da smo se v primerjavi z letom 2016 nekoliko postarali, bolj izobrazili in več delali. Na podlagi različnih kazalnikov, Nacionalni inštitut za javno zdravje ugotavlja, da je najbolj zdrava Slovenska občina, občina Domžale. Toni Dragar, domžalski župan, je takrat povedal: »Zdravje je dobrina, je zadovoljstvo življenjem in je sreča. Veseli smo, da naši občani ocenjujejo svoje zdravje kot dobro, boljše od slovenskega povprečja. Vsi ti članki in certifikati, ki smo jih prejeli v zadnjem času, pričajo o tem, da delamo dobro, in nam dajejo motivacijo za nadaljnje delo, saj želimo, da je kakovost življenja v naši občini še boljša. Naš slogan Prostor zadovoljnih ljudi ni več črka na papirju, temveč dejansko živi.«

 
Domžale v večini kazalnikov rangirajo višje ali so enake povprečju države, še posebej izstopa delež prebivalcev, ki ima dostop do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti, ki je kar 99-odstoten primerjavi slovenskim 87-odstotnim deležem. Poleg tega jev  Domžalah tudi višji delež oseb, ki svoje zdravje ocenjujejo kot dobro 71% je takih primerjavi slovenskim povprečjem, ki je 66%. Delež prometnih nezgod, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, je edini kazalnik, ki je bistveno višji od slovenskega povprečja Domžalah je 11,5%, medtem ko je slovensko povprečje 8,7%.
 
 
Preko spletne aplikacije obcine.nijz.si lahko dostopate so slovenske občine in pogledate osveženo kratko publikacijo s prikazom ključnih kazalnikov zdravja, tveganega vedenja, preventive in umrljivosti, ki so jim dodane nove aktualne javnozdravstvene vsebine in kratek vsebinski opis zdravstvenega stanja v občini. 

Občina Domžale, Urad župana
 

 • Kazalniki zdravja v občini Domžale
  vrsta datoteke: .pdf, velikost datoteke: 1982.28kb
 • ** Portable Document Format (PDF) je uveljavljeni za elektronsko distribucijo založniškega gradiva. Vse, kar potrebujemo, je program, ki tak zapis pozna; denimo Adobe® Acrobat Reader, ki je za uporabnike na voljo zastonj.
 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si