Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Skrbimo za čisto okolje


Smo ugledno športno središče


Živimo urbano v sožitju z naravo


Prizadevamo si za sožitje generacij


Ustvarjamo mesto priložnosti


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Prisluhnemo občankam in občanom


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


S citrami po Domžalah

Domžale, sobota 6. maj 2017 – Banda citrarska, Siničke, Notice, Marjanke ter druge citrarske skupine in posamezniki se bodo to soboto sprehodili po Domžalah in ustavili na posameznih lokacijah po Ljubljanski cesti in Kolodvorski ulici. Ta konec tedna bodo v Domžalah na vsakem koraku zazvenele citre.

Citrarska skupina Notice iz društva Lipa, Banda citrarska iz Kulturnega društva Ihan in Citrarska skupina Siničke so glasbene skupine, ki si že kar nekaj let prizadevajo, da bi zvok citer čim večkrat zazvenel v naši občini. »V zadnjih letih se je na širšem območju Domžal veliko občanov, predvsem pa občank, odločilo za igranje citer. Nekoč je bil to priljubljen ljudski instrument, danes pa postaja glasbilo za igranje tudi zahtevnejših klasičnih skladb. Posebnost glasbenikov na citrah je v tem, da se v skupine vključujejo tako mladi kot starejši, in tako pokažejo, da za ljubitelje instrumenta ni starostnih omejitev,« pravi Boža Bauer, tudi sama navdušena citrarka, pobudnica pravega citrarskega praznika, ki bo v središču (pa tudi malce izven) Domžal 6. ali v primeru slabega vremena 13. maja 2017. Prireditev bo vodil prof. Peter Napret, vodilni glasbenik na tem področju, prisotnost in igranje pa so obljubili izvrstni citrarji iz vse Slovenije, vse skupaj pa bodo popestrile tudi plesalke Češminke. Pravi citrarski praznik se bo začel ob 10. uri na tržnem prostoru, kjer bodo strune citer zazvenele izpod prstov Slovenskega citrarskega kvarteta, ki ga sestavljajo Janja Brlec, Anita Veršec, Tomaž Plahutnik in Peter Napret. 
 
Po krajšem koncertu se bodo citrarji razpršili po Domžalah – delu Ljubljanske ceste vse do Policijske postaje Domžale na eni ter kavarne Flerin na drugi strani, z njimi pa se boste lahko srečali tudi na Kolodvorski ulici. Igrali bodo posamezno ali v skupini, na vsakem koraku. Poleg vseh treh domžalskih skupin Citrarske skupine Notice in Bande citrarske iz KD Ihan, ki ju vodi prof. Peter Napret, ter Citrarske skupine Siničke pod vodstvom Damjane Praprotnik boste lahko prisluhnili in poklepetali z Marjankami iz Velenja, citrarji iz glasbenih šol Ljubljana Moste Polje in Kamnik, citrarjem Dejanom Praprotnikom in najbrž še kom, ki bodo posebej za Domžalčane in obiskovalce na posamezni lokaciji igrali do 12. ure, ko se vsi glasbeniki ponovno zberejo na tržnem prostoru, kjer bo prijateljsko srečanje ob zvoku vseh citrarjev, tudi petju in prijetnem druženju. Kot je še povedala citrarka Boža Bauer, želijo s tovrstnimi koncerti in predstavitvijo citer vzbuditi pri mladih interes za to glasbilo, ki ga tudi sicer štejemo za bolj priljubljenega med prijatelji glasbe, pa tudi na področju ohranjanja kulturne predvsem glasbene in pevske dediščine. 
 
Prisluhnite jim ter tudi na tak način obujajte in ohranjajte izročila naših prednikov, ki so imeli citre vsi zelo radi.
 
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si