Prizadevamo si za sožitje generacij


Živimo urbano v sožitju z naravo


Ustvarjamo mesto priložnosti


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Smo ugledno športno središče


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Prisluhnemo občankam in občanom


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Skrbimo za čisto okolje


Bliža se tradicionalna prireditev Slamnikarski sejem

Vabimo vas na SLAMNIKARSKI SEJEM DOMŽALE, v soboto, 10. junija 2017, od 8.30 do 15.00 v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale).

SLAMNIKARSKI SEJEM KOT TRADICIONALNA DOMŽALSKA PRIREDITEV
Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organizira 5. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Naša želja je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico. 
Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti pletenje kit iz slame in izdelava slamnikov. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske), bo potekal spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. 
Pri izboru razstavljavcev bomo nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo žitne zgodbe – s ponudbo ekološko pridelanih žitnih izdelkov in prikazom peke kruha. Pridružili se jim bodo tudi drugi ponudniki izdelkov iz naravnih materialov (predvsem les) ter demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.
V igralnem kotičku sejma bo zabavno: nagradna igra Kolo sreče (glavna nagrada bo slamnik po meri ter ostale nagrade, ki jih bodo prispevali sodelujoči na sejmu ter različna domžalska podjetja in ustanove), ustvarjalna delavnica Slamica na slamico, sprehod po labirintu iz slamnatih bal, Mavrični poligon, igra Bodi faca in zadeni tarčo, delavnica Izdelaj si krono iz slame in Tekma s hoduljami.
Modna revija slamnikov bo s štirimi tematskimi sklopi: retro poletne obleke z »žirardiji« s širokimi krajci z obrobo, modna safari oblačila s safari slamniki, široke vzorčaste kratke hlače s fantovskimi slamniki in modna elegantna plise krila z lahkimi širokokrajnimi slamniki. 
V Slamnikarskem muzeju bomo predstavili izredno zanimiv in redek muzejski predmet – conformateur in formillon. To je mehanska naprava za merjenje oblike glave, sprva uporabljena za raziskovanje mentalnih in karakterističnih značilnosti posameznika, kasneje pa so jo pridoma uporabljali slamnikarji in klobučarji. Predmet je star okoli 150 let.
Spremljevalni kulturni program bo pester kot vsako leto, ki ga bomo zaključili z 3. Srečanjem ljudskih pevcev in godcev Domžale v soorganizaciji JSKD OI Domžale. Prireditev bo ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju.
Skratka, še eden od mnogih razlogov, da »slamnikarsko« soboto preživite v naši družbi. 

Tekst: Organizacijski odbor Slamnikarski muzej Domžale
 

 • slamnikarski sejem domale 2017 program
  vrsta datoteke: .docx, velikost datoteke: 96.53kb
 • ** Portable Document Format (PDF) je uveljavljeni za elektronsko distribucijo založniškega gradiva. Vse, kar potrebujemo, je program, ki tak zapis pozna; denimo Adobe® Acrobat Reader, ki je za uporabnike na voljo zastonj.
 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si