Smo ugledno športno središče


Omogočamo vrhunska kulturna doživetja


Odpiramo vrata ustvarjalnosti in inovativnosti


Gojimo okolje spoštovanja in zaupanja


Prisluhnemo občankam in občanom


Skrbimo za čisto okolje


Ohranjamo zelene oaze za sprostitev in oddih


Ustvarjamo mesto priložnosti


Živimo urbano v sožitju z naravo


Gradimo prostor zadovoljnih ljudi


Prizadevamo si za sožitje generacij


17. poletni kulturni festival Studenec 2017 - Finžgarjev Divji lovec navdušil

Premiera domače gledališke predstave Divji lovec, enega bolj znanih del Franca Saleškega Finžgarja, je 21. julija 2017 do vrha napolnila poletno gledališče na Studencu, ki je z velikim zanimanjem spremljalo pravi kulturni večer.

Pred začetkom predstave smo namreč na kratko slišali, da je uprizoritev namenjena  spominu na F. S. Finžgarja kot pisatelja in duhovnika, ne nazadnje  letos mineva tudi 55 let od njegove smrti,. Pisatelj in dramatik je z besedo, dušo in srcem branil ljudske navade, običaje in še posebej slovenski jezik pred tujimi vplivi, ki so že v njegovem času ogrožali ljudsko pesem in govorico. Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan pa nam je na večer premiere pripravilo še eno presenečenje. Povabili so namreč etnologa dr. Janeza Bogataja, ki je pred obiskovalci razgrnil svoje spomine na sorodnika  pisatelja Franca Saleškega Finžgarja ter nas spomnil na delčke njegovega življenja, ki so povezani tudi z Divjim lovcem. 
Pod vodstvom režiserja Lojzeta Stražarja, ki je Finžgarjevo delo tudi priredil za studenški oder, smo ob začetku ljubezenske igre s petjem prisluhnili 70  sodelujočim igralcem, pevcem in plesalcem ter se z njimi  v mislih preselili na prijetno podeželje na praznično velikonočno nedeljo z običaji, ki smo jih že malce pozabili. Pred nami se je začela razgrinjati ne čisto klasična ljubezenska zgodba z vsemi pozitivnimi in negativnimi junaki in njihovimi vrednotami ter razmišljanji. Z radovednostjo so gledalci sledili dogajanjem, sočustvovali z zaljubljencema, se večkrat precej grenko nasmehnili ob vragolijah vaškega posebneža Tončka, obujali spomine ob pravi »vaški« veselici ter uživali vse do tragičnega konca. Vmes je bilo veliko ubranega ljudskega petja in glasbe, tudi plesa ni manjkalo, V prijetno tekoči predstavi sta v glavnih vlogah nastopila Ana Plahutnik (Majda) ter Primož Krt, (Janez), med  pomembnejšimi nosilci vlog pa omenimo še: Jožeta Vunška, Jureta Seška, Konrada Pižorna Kondija, Rajka Majdiča Roberta Vrčona,Tineta Plahutnika, Zdravko Prašnikar, Marušo Mali in Pijo Brodnik. Čudovito sceno je tudi letos postavil Jože Napotnik, ugajala je glasba Slavka Avsenika, za predstavo kot celoto pa je poskrbela že uigrana ekipa. Vsem in vsakomur posebej, ki so pridali svoj košček k zelo gledljivi predstavi, iskrene čestitke. 
Le-te je ob koncu  premiere Divjega lovca izrekel tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki je poudaril pomen kulture v občini Domžale, še posebej poletnega kulturnega festivala Studenec in Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan ter predsednika in režiserja Lojzeta Stražarja ter ob glasnih aplavzih navdušenih obiskovalcev podelil šopke najpomembnejšim sodelavcem. 
Divji lovec bo Poletno gledališče Studenec obiskal še zadnji konec tedna v juliju ter prva vikenda v avgustu. Dobrodošli!
 
Tekst: Vera Vojska
Foto: Miro Pivar
 

 
 
 • Občina Domžale Ljubljanska 69,
  1230 Domžale

 • Uradne ure
  PONEDELJEK08.00 - 12.00
  TOREK08.00 - 12.00
  SREDA08.00 - 12.00
  13.00 - 17.00
  PETEK08:00 - 12.00
 • Uradni kontakti organa t: 01 722 01 00
  f: 01 721 42 31

  Elektronski naslov:

  www.domzale.si