OBELEŽILI TEDEN SLOVENSKE HRANE
Pretekli teden so domžalske šole, vrtci in številne druge organizacije v občini z različnimi aktivnostmi obeležile Teden slovenske hrane, katerega osrednji dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk. Županja mag. Renata Kosec se je tako v petek, 15. novembra, pridružila pri zajtrku Sovicam v Vrtcu Urša, učencem OŠ Dob in PŠ Krtina pri čebelnjaku, na OŠ Domžale pa pri presenečenju za učence.
Kuharice Vrtca Urša so za zajtrk pripravile kruh iz krušne peči, med slovenskih čebelarjev, maslo in mleko slovenskih krav ter jabolka slovenskih sadjarjev. Ravnateljica Martina Pančur se je ob tej priložnosti zahvalila županji za podporo pri soustvarjanju Tedna slovenske hrane in pomemben prispevek Občine Domžale k še boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in v promociji slovenske hrane.
Županja je na ta dan obiskala tudi učni čebelnjak v parku pod Močilnikom v Dobu, kjer so se o življenju čebel podučili učenci OŠ Dob in Podružnične šole Krtina. Pomembno vlogo čebel je otrokom predstavil Marjan Koderman s člani Čebelarskega društva Krtina – Dob.
Na koncu je sledil še obisk učencev na OŠ Domžale, katerim je poleg slovenskega zajtrka dan polepšal tudi glasbenik in dobrotnik Marko Soršak – Soki. Kot že 130 šolam pred tem, je Soki domžalski šoli podaril bobne ter električno in bas kitaro z ojačevalcema.
Teden slovenske hrane, ki ga je lani decembra razglasila Vlada Republike Slovenije, nadgrajuje prehodni Dan slovenske hrane. Obeležujemo ga tretji teden v mesecu novembru. Gre za aktivnosti v podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter za spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Namen Tedna slovenske hrane je okrepiti prepoznavnost slovenske kulinarične dediščine, podpreti lokalno trajnostno pridelavo ter spodbuditi zdrav način prehranjevanja.