Občina Domžale - pilotna občina projekta Fakultete za elektrotehniko

12.09.2019 Teja H. 229

Ali osvetljenost cestišča vpliva na hitrost udeležencev v prometu?

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo v tem mesecu v Domžalah pričela s projektom, s katerim želi ugotoviti, kako osvetljenost cestišča vpliva na hitrost udeležencev v prometu. Mnenja so namreč različna. Nekateri strokovnjaki namreč trdijo, da zmanjšanje osvetljenosti in svetlost cestišča zmanjšuje tudi hitrost voznikov motornih vozil. Ker v svetu ni ustreznih študij, ki bi to potrjevale, so se odločili študijo izvesti pri nas.

»Z zadovoljstvom smo se odzvali povabilu Fakultete, da sodelujemo v projektu kot pilotna občina, saj smo vedno naklonjeni aktivnostim in ukrepom, s katerimi izboljšujemo kvaliteto bivanja v lokalni skupnosti. V tem primeru bi z morebitnim zmanjšano intenzivnostjo (moči) svetilk javne razsvetljave pripomogli k manjšemu svetlobnemu onesnaževanju okolja in k manjši porabi električne energije, poleg tega pa prispevali k še večji prometni varnosti vseh udeležencev v prometu« je za ta projekt dejala podžupanja  mag. Renata Kosec.

Meritve se bodo izvajale v Domžalah in sicer na Ljubljanski cesti (odsek med AS Domžale in Gasilskim domom Stob – Depala vas) ter na Savski cesti (odsek med Krakovsko in Stransko ulico) približno dva meseca. Na obeh odsekih bosta nameščena radarja, ki bosta merila hitrosti vozil. Radarja sta brez kamer in brez prikaza hitrosti. S tem je zagotovljena popolna anonimnost. Zmanjšanje osvetljenosti človeškemu očesu ne bo opazno, saj so spremembe izredno majhne.

Podatki, ki jih bosta zabeležila radarja, nam bodo na voljo za kasnejšo obravnavo in izvedbo ustreznih ukrepov.  


Urad župana Občine Domžale

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?